Китай вероятно ще загуби технологичната война със САЩ

Широко разпространено вярване е, че САЩ и Китай навлизат в „технологична студена война” – противоборство между суперсили за овладяване на бъдещите технологии, а с тях и на глобалната икономика. Политиката на щатската администрация към Китай уверено води към такава война, като бяха предприети стъпки за недопускане на американско ноу-хау в китайски ръце. В крайна сметка обаче тази война може да не включва много големи битки. Това пише Майкъл Шуман в коментара си за Блумбърг, публикуван от Инвестор.

Господстващото мнение е базирано на съмнителното допускане, че Китай неизбежно ще се превърне в иновативна сила, като неговите водещи корпорации ще отправят предизвикателство към американските Intel, Apple и Google за върха в технологичния свят. За да прерасне Китай в такава заплаха обаче, неговите компании ще трябва да преодолеят значителни препятствия.

Има си причина защо в света има толкова малко компании като Qualcomms и Microsofts – това, което те правят е изключително трудно. Много малко компании, особено от развиващите се икономики, се оказаха способни да влязат във висшата лига на глобалните технологии. Вземете за пример дългото и болезнено изкачване на южнокорейската Samsung Electronics по иновационната стълба.

Опасенията във Вашингтон са, че Китай накланя везните в своя полза чрез масирано субсидиране на своите технологични индустрии - от електромобилите до полупроводниците. Тази политика на Пекин обаче може да подкопае технологичните амбиции на страната.

Съвременната икономическа история сочи, че наливането на пари в приоритетни сектори често не успява да създаде иновативни компании. Шансовете на Китай са още по-малки, след като голяма част от субсидиите отиват към пословично бюрократичните и раздути държавни предприятия.

Държавната щедрост води до излишен производствен капацитет, който може да задуши по-конкурентните компании. Опитът на Китай до момента е в най-добрия случай спорен. Правителството, например, наля субсидии за десетки милиарди в сектора на електромобилите, само за да получи множество неопитни стартъпи, превозни средства с качество под средното и разочаровани шофьори.

Сценарият за „технологична война” също така предполага, че американските технологични фирми ще стоят безделно и ще чакат китайците да ги прегазят. Докато Китай се опитва да наваксва, другите утвърдени играчи в бранша ще продължат да се движат.

Въпреки че SMIC бе основана преди близо две десетилетия, китайската леярна за чипове все още е 5-6 години зад конкурентите си, смята Линли Гуенап, президент на Linley Group, изследователско звено в областта на чиповете. Той изтъква, че докато SMIC се опитва да съкрати дистанцията, тя ще открие, че конкуренцията отново е дръпнала напред.