Райчев: БСП не може да спечели София, но Мая Манолова може!

Партиите се готвят отдавна за местните избори. Всички са в добра форма, почивали са лятото, така че устремът на всички ще бъде много голям. Това каза социологът Андрей Райчев пред БНР.

Реални прогнози за настроенията сред обществото в навечерието на вота ще има през септември, допълни той. Въпреки това Райчев заяви, че не очаква ГЕРБ да продължи да управлява в 26 от 31 областни града: "Няма как да не отстъпи от това постижение, но ако вземат например половината градове, това ще бъде реален голям успех".

За хората в малкия и средния град изборът е местен и се гледат хората. В големите градове и особено в София, вотът има политически характер и сериозни последици, допълни той.

"Една загуба на ГЕРБ в София и Пловдив, което не е невъзможно, но не е и сигурно, би променила картата на България и обратно - победата би утвърдила властта им", посочи политическият анализатор.

В ГЕРБ тече промяна след оттеглянето на Цветанов от ръководните постове в партията, отчете Райчев. Да воюваш и да преустрояваш войската си, което именно се случва на Борисов, не е лесно. Може да окаже, че наистина пророчество на г-н Цветанов ще се сбъдне и те ще загубят. Не смея да гадая, добави той.

Според социолога европейските избори не са доказателство, че ГЕРБ може да печели без Цветанов: "Не беше без него. Бяха му казали: "Ще има прошка, ако спечелиш", спечелиха и нямаше грешка - това стана. Освен това (стана б.р.) с изключителната активност на Борисов. Ако отидем на футболна аналогия – той излезе във второто полувреме, като губеха с 0:2 и вкара три гола".

Райчев прогнозира "фактическа" избирателна активност от 50% през ноември. Той окачестви София като "цитаделата" и "мястото на генезиса" на ГЕРБ: "БСП просто не може да спечели София, но Мая Манолова може...Критичността към г-жа Фандъкова е голяма и отляво, и отдясно. Алтернативата ѝ обаче е бивш червен, какъвто е Манолова".

Райчев е убеден, че изборите в столицата ще реши "класическият десен избирател": "Този човек трябва да каже: "Въпреки всичко Фандъкова, защото Мая е комунист" или "Въпреки всичко Мая, независимо че е била такава, защото Фандъкова не се понася повече". Кое ще надделее в душата му, е много трудно се каже".

Райчев припомни пътя на Манолова "от един много сатанизиран образ към образа, който има сега" и допълни, че тя е изградила този образ с работата си и вземането на страната на хората.

Социологът оцени като "дребен скандал" и назначението на вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова като председател на Съвета по киберсигурността. Според него тя е демонстрирала "вопиюща некомпетентност в областта, за която току-що е назначена да отговаря" и нарече това "нов вид калинка": "Предишните калинки, пак напълно некомпетентни хора, се правеха на нещо и не наглееха, държаха се симпатично и се опитваха да се харесат на публиката. Тук се говори нагло и в очите".

ГЕРБ е спечелила изборите срещу БСП през май на върха на "Апартаментгейт", защото хората искат по-радикална промяна, коментира социологът, но не беше категоричен дали това е Слави Трифонов. 

Трифонов се кани да дебютира на политическия терен за парламентарните избори, коментира Райчев. Той не очаква партия на шоумена да събере повече от 15% при първото си явяване на изборите, което е около 1 млн. гласа. Социологът припомни, че Симеон Сакскобурготски и Бойко Борисов също са дошли на власт с обещания за радикална промяна и обобщи: "Напълно възможно е".  Трифонов е в центъра на политическото пространство и се явява пряк конкурент на Борисов и ВМРО.

Според Райчев "Обединени патриоти" вече са се разцепили на три части, "като две още тичат по една пътечката" и не си говорят с третото.

"Каракачанов има на ревера си 6% от самостоятелно явяване, а г-н Симеонов не можа да набере гласове колкото кметицата на "Младост". Това е факт! Тоест, техният съюз е временен", посочи социологът.

Относно номинацията на Иван Гешев за главен прокурор той изтъкна: "Гешев не е изборът на това управление. Той се казваше Пламен Георгиев. Беше публична тайна, че Георгиев ще стане. Когато стана ясно, че не е той, стана г-н Сарафов. Чак когато и за г-н Сарафов станаха едни работи, които правят невъзможно неговото издигане, тогава се прибегна към още един заместник… Аналитично следва нещо много просто – той въобще не е любимецът на управлението, а вероятно е предложение на Цацаров".

Райчев очаква Гешев да бъде избран. Той припомни, че и Борис Велчев е избран безалтернативно.

Лайвнюз