Късата клечка на Джок Полфрийман

На 31 януари тази година от Варненския затвор излезе Стоян Стоичков. Това стана 5 години и 24 дни преди изтичането на 17 годишната присъда, която му бе наложена за съучастие в убийството на българския студент Мартин Борилски в Париж през 2000 г. Предсрочното условно освобождаване на Стоичков стана с определение на съда, постановено седмица по-рано. Това пише Спас Спасов в коментара си за Дневник.

Справка за събитията, предшествали освобождаването, предоставена от Варненския окръжен съд, показва, че делото е заведено по искане на Стоичков на 27 декември м.г. По неизвестни причини съдебното определение, както и мотивите към него, не са публикувани в сайта на Окръжния съд във Варна и до този момент.

На 20 септември тази година от Софийския затвор излезе австралийският гражданин Джок Полфрийман. Това стана 6 години, 6 месеца и 25 дни преди изтичането на 20 годишната присъда, наложена му за убийството на студента Андрей Монов през декември 2007 г. при сбиване на пл. "Св. Неделя" в центъра на София.

След излизането австралиецът беше преместен в Центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци и все още не може да напусне България, защото попадна в правен абсурд от забрани за напускане на страната и заповед за експулсиране. Определението за предсрочното освобождаване на Фрийман е постановено от Софийския апелативен съд. То и мотивите към него са публикувани на сайта на съда.

На пръв поглед двата случая изглеждан напълно идентични. Но докато предсрочното освобождаване на Стоян Стоичков мина напълно незабелязано, излизането от затвора на австралиеца Джок Полфрийман предизвика шок, последван от истеричните реакции на институции, медии, политици и дори на прокуратурата, която поиска връщането му в затвора.

Защо се случи това?
Спомняте ли си Мартин Борилски? През 2000 г. той е бил на 24 години, току-що завършил магистърски клас по търговско право във Франция. Стажува в международна адвокатска кантора, а освен това е асистент в Сорбоната. На 21 юли 2000 г. френската полиция го открива мъртъв в квартирата му на парижката ул. "Льо Курб". Ръцете му са били завързани с пуловер под мишниците, а по тялото е имало 93 прободни рани и следи от чужда слюнка. Носът и челюстта на Борилски са били счупени, а джобовете на панталона му – извадени, като след претърсване.

За убийството на Борилски бяха обвинени българите Георги Желязков и Стоян Стоичков, а последвалият съдебен процес, продължил цели десет години, се превърна в един от най-позорните и оглушителни провали на българското правосъдие след 1989 г.

За убийството на Мартин Борилски Георги Желязков е осъден на 19 години затвор, а освободеният през януари т. г. Стоян Стоичков - на 17. Това означава, че Желязков ще е излежал половината от своята присъда най-вероятно през втората половина на следващата година.

След това надали ще има пречка той също да бъде предсрочно условно освободен. За това вече има достатъчно формални основания. Проверка на "Дневник" от 2017 г. установи, че към онзи момент той вече е получил възможността да изтърпява присъдата си при лек режим в затворническо общежитие от открит тип, да ползва седмични, месечни и годишни отпуски и почивки, да работи извън района на общежитието, да се среща с близките си в директен контакт и т.н.

За разлика от случая "Борилски", на който българските медии не обръщаха внимание в продължение на години, убийството на Андрей Монов не беше крито. Според огласените материали по разследването той е намушкан от Джок Полфрийман на 27 декември 2007 г. Монов е бил на 20 години и е следвал право. Футболът и "Левски" били негова страст.

Приблизително час след полунощ пътят му се пресича фатално с този на Джок Полфрийман на пл. "Св. Неделя" в София. Австралиецът е там с приятели, Монов също. В последвалото улично сбиване с неизяснена причина Джок Полфрийман пробожда смъртоносно Монов в лявата част на гърдите и ранява сериозно приятеля му Антоан Захариев. Направената по-късно експертиза показва, че както жертвата, така и убиецът са употребили алкохол. В кръвта на Монов са открити 2.9 промила алкохол, а в тази на Полфрийман – 0.15. Полфрийман е осъден на 20 години от три съдебни инстанции, като окончателното решение е постановено на 27 юли 2011 г. от Върховния касационен съд.

Двете процедури за условно предсрочно освобождаване следват установения законов ред. Молби за предсрочно освобождаване подават десетки изтърпяващи наказания, ако вече отговарят на условията и съдилищата в страната ги разглеждат, като по над 95% от тях се произнасят с определение.

Защо тогава случаят "Джок Полфрийман" беше вкаран в политическа употреба и пропаганда?