Политолог: На изборите от два слаби отбора победи по-малко слабият

На изборите от два слаби отбора победи по-малко слабият. Това показват резултатите и гласовете, които получиха ГЕРБ и БСП. Това каза политологът Страхил Делийски при гостуването си в БНТ.

Партийните елити не си дават сметка колко много се отдалечават от широката гражданска подкрепа. Изборите бяха мач, който се гледа от много малко публика. Кога има малко публика на стадиона?

Когато мачът не е интересен и когато има съмнения за договорки. Политиците трябва да разберат, че така повече не могат да продължават.

"Политиката и местната власт не са просто технология. В България седят сериозни политически проблеми и ценности. Политиците трябва да разберат как да решат тези проблеми.

Партийните елити не правят достатъчно, за да включат гражданите в демократичните процеси. Задълбочава се тенденцията гражданите все по-малко да участват в политическите процеси.

Тепърва в дневния ред в България ще започне да седи въпроса за съюзите и коалициите. В момента е трдуно да се каже, че в България има либерална демокрация и това не е само у нас - виждаме го в Полша, Унгария, Турция. Успокоителното е, че този разговор се води в почти цяла Европа. Това, че имаш 40 партии и 10 медии не означава, че живееш в демокрация", даде пример Делийски.

Лайвнюз