Проф. Константинов: Едва ли ще се стигне до касиране на вота в София

Недействителните гласове на първи тур на местните избори са 661 000. Това не са 20%, както твърдяха политици с лоша математическа подготовка по медиите. Гласовете за тези избори бяха 7 700 000, защото гласувахме за няколко неща. Отношението на тези две числа дава упоменатите 8,5% недействителни гласове. Това каза експертът по избори и математик проф. Михаил Константинов при гостуването си в БТВ.

„Интересно обаче е друго. Недействителните гласове за общински съветници са 15% (от всички гласове за съветници), а недействителните гласове за всички кметски избори са малко над 4%, което е в европейските норми. Как така едни и същи избиратели произвеждат абсурдните 15% недействителни гласове за съветници - и допустимите 4% за кметове?

Има хипотеза, че за това са виновни преференциите, които избирателите не използват правилно.

Действително, през 2015 година, когато се въвеждат преференциите, делът на недействителните гласове за съветници скача на 14%. А само четири години преди това, когато няма преференции (през 2011 година), те са само 6%.

Има и друга хипотеза, а именно, че някои избиратели не се интересуват от изборите за общински съветници и пускат съответно празна бюлетина. Или пък бюлетина, на която има странни преференции или са написани разни мнения за лелите на политиците.

Моето предложение е с решение на ЦИК или ОИК, или на съда да се отворят чувалите с бюлетини в секциите, където процентът на недействителните гласове за съветници е особено висок, примерно над 20%. И дано така разкрием причините за този неприятен факт, чрез който над 450 хиляди избиратели направиха гласа си недействителен. Затова призовавам да се отворят чувалите с най-фрапиращите резултати и да се дадат отговори. Явлението е прекалено масово“, посочи Константинов.

Разминаването със 100 000 души в списъците в София той обясни с факта, че за столицата има два вида списъци – за парламентарни и президентски избори, и за местни. Във втория имало със 100 000 души по-малко – хора без настоящ адрес в България. Той е категоричен, че това разминаване не може да повлияе на резултата от изборите в столицата.

Лайвнюз