Икономиките на Източна Европа ще понесат най-лошият удар

Разпространението на коронавирусната епидемия ще засегне предимно икономиките на Източна Европа. Това ще причини рецесия в някои от тях. Тази прогноза беше публикувана от Виенския институт за международни икономически изследвания (WIIW), предаде ТАСС.

Според доклада на институцията, източноевропейските държави трябва да се насочат през 2020 г. към най-лошото икономическо развитие от световната финансова криза.

Ефектите от пандемията вече засягат производствените вериги и засегнаха туризма, авиацията, енергетиката и общото производство. Освен това броят на съобщените случаи в Европа нараства всеки ден.

Първоначално Виенският институт подготви четири сценария за икономическото развитие на 23 европейски държави: „прекоронавирус“, „слаб“, „среден“ и „тежък“. Според последния сценарий общият ръст на БВП в региона ще бъде 1,1%, което го прави най-лош след кризата през 2008 г.

„Коронавирусът промени всичко. Първоначалните ни прогнози отдавна са хартия за отпадъци. Така нареченият песимистичен ("суров") сценарий вече е по-вероятно да бъде оптимистичен ", се казва в прогнозата на WIIW.

В същото време, най-богатите страни в Западна Европа имат по-добра здравна система, което им дава повече възможности за компенсиране на икономическия спад. В същото време Балканите, ОНД и Турция ще се справят с разпространението на епидемията по-лошо.

Като цяло балтийските страни ще преминат тази година на положителна територия. Така че при първоначално планирания БВП на Естония от 2,7% реалният икономически растеж ще бъде 1,4%, в Литва с планове за растеж от 2,8%, БВП ще нарасне с 1,7%, в Латвия с прогнозираните 2%, БВП ще нарасне с 0, 6%. Беларус очаква спад на БВП до 0,9% с плановете за растеж тази година на 1% от БВП.

В същото време анализаторите на WIIW виждат добрата страна в тази ситуация. Според Ричард Гривесън, заместник-директор на Виенския институт за международни икономически изследвания, след рецесията, причинена от здравната криза, икономическото възстановяване няма да бъде толкова бавно, колкото след финансовия спад през 2008 г.

Лайвнюз