Напразните усилия на прокуратурата да скрие провала си

Ако се смята за недопустимо да се обсъжда присъда, пък била тя и от 20 години затвор, преди да сме прочели мотивите на съдията, то изявлението на заместник главния прокурор Иван Гешев по БНТ разбива представата за допустимо и недопустимо. Гешев заклейми (и не за първи път) медии и журналисти - естествено критичните към дейността на прокуратурата. Оставямe настрана, че нападките към медии от страна на прокурор от такъв висок ранг могат да се възприемат и като заплаха... Или най-малкото издават лош вкус в публичното себепредставяне на субект с такава огромна репресивна власт. Това пише Петя Владимирова в коментара си за Дневник.

Далеч по-съществени и направо разрушителни за доверието в правосъдието са други два акцента от речитативите на Гешев.

Първият:
Той използва ефира, за да компенсира с коментари удара,
който прочитането на присъдата в съдебната зала в понеделник нанесе на прокурорско-антикорупционния екип, осъществил операцията по зрелищното разкриване на подкупа, както беше обявено, на 17 април 2018 г.

Е как удар, ще кажете - 20 години затвор би следвало да са донесли върховно удовлетворение за обвинението!

Не, не са.
В понеделник съставът на Специализирания наказателен съд като първа инстанция осъди бившата кметица на район "Младост" Десислава Иванчева на 20 години лишаване от свобода за подкуп в особено големи размери, бившата й заместничка Биляна Петрова на 15 години и подсъдимия като посредник Петко Дюлгеров на 12 години. Но

присъдата е за искане на подкуп, не за получаване
Това прочете съдията Иво Хинов в препълнената с журналисти зала в понеделник. Наистина, Наказателният кодекс не прави разлика между искане и получаване на подкуп и предвижда едни и същи наказания и в двата случая. В произнасянето на присъдите съдията Хинов ясно подчерта, че Иванчева е признати за виновна, че е поискала от Александър Ваклин подкуп, но е оправдана по обвинението, че е приела подкупа и че е искала да се увеличи размерът му на 500 хил. евро.

С други думи
присъдата, макар и изключително жестока, помита онзи спектакъл на кръстовището с целия му живописен декор и главни актьори
разиграл се на 17 април 2018 г. пред Спортната палата. Където в ефира на телевизиите маскирани мъже и жени под прякото ръководство (и отговорност за спазване на закона) на Гешев, тогава шеф на Специализираната прокуратура, и зам.-шефа на антикорупционната комисия Антон Славчев измъкнаха от автомобила Иванчева и Петрова и ги държаха в белезници пет часа, докато вадеха от колата парите от подкупа и ги брояха на тротоара, без да допуснат адвокат по време на огледа и претърсването. На следващия ден на пресконференция Гешев и шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев дадоха подробности за своя гръмотевичен удар, който трябваше да отбележи победния старт на председателя Георгиев към неограничените правомощия на КПКОНПИ, които предстоеше да й бъдат гласувани от управляващото мнозинство. Още повече че съдът окачестви като незаконен ареста, такъв какъвто го видяхме в бруталния спектакъл на кръстовището на 17 април 2018, и присъди на Иванчева обезщетение от 10 хил. лв., заради което намали наполовина глобата й от 20 хил. лв.

Днес Гешев опита да спасява този провал /който би имал друго, адекватно име, ако съществуваше механизъм и орган, който да го окачестви/ с коментар, че "прокурорите по делото не са напълно сигурни, че Иванчева и Петрова са оправдани за получаването на подкуп". Трябвало да чакаме мотивите на съда. Е как така не са сигурни? Нали бяха в залата и слушаха съдията като чете диспозитива на присъдата! Освен да не са го разбрали... За разлика от журналистите.

Каквито и да са мотивите на съда, които наистина са важните и ги чакаме с нетърпение, присъдите са произнесени. И оттук нататък могат само да бъдат обяснявани. До произнасянето на следващата съдебна инстанция - Апелативния специализиран съд.