Защо е спорно законодателството за ,,данък втори дом''

Конституционният съд отмени промените в Закона за местните данъци и такси за по-високо облагане на имотите в курортите, които не са основно жилище. Идеята бе прокарана в законодателството от Валери Симеонов, докато беше вицепремиер, с мотива, че част от имотите се отдават под наем, без общините да получават данък за това, предаде Блумбърг ТВ България.

Вчера парламентарната правна комисия реши на първо четене спорните текстове да отпаднат. 46 общини ще трябва да връщат взетия вече по-висок данък.

Става въпрос за данък върху имоти в курортите, които не са основно жилище, заяви адв. Мирослав Моллов.

Изпълнителната власт не бива да определя данъци и се създава правна несигурност и непредвидимост за физическите и юридическите лица, с което Конституционният съд се съобрази, коментира юристът.

От думите му стана ясно, че в отменените разпоредби за „данък втори дом“ се делегира правомощие на изпълнителната власт да определя данъчна ставка. Но у нас законът трябва да определя данъците, а не Министерският съвет със списък на курортите.

Конституционния съд се е съобразил с факта, че е невъзможно законодателната и изпълнителната власт да бъдат смесвани, какъвто е казусът тук, заяви и Дора Янкова, член на Комисията по бюджет и финанси в парламента. Народното събрание, а не Министерски съвет, може да определя данъците, изтъкна тя.

Тя припомни, че все пак има изтичане на публичен ресурс, който не е събран, което бе причината да бъдат приети законодателните промени.

Лайвнюз