ЕП одобри рекорден бюджет от 9 млрд. евро за България след 2020

Европейският парламент подкрепи увеличение с над 3 млрд. лв. на финансирането за България от Европейския съюз след 2020 г. В законодателният доклад се предвижда увеличение на сегашните 14,6 млрд. лв. до 18 млрд. лв. за периода 2021-2027, предаде БНР.

Растежът на британската икономика достигна шестгодишно дъно

Ръстът на британската икономика се е забавил през последните три месеца на годината, с което растежът за цялата 2018 г. достига най-ниското си ниво от шест години насам на фона на все по-засилващите се притеснения около брекзит, предаде Инвестор.

ОПЕК иска сключването на официален съюз с Русия

Саудитска Арабия и съюзниците ѝ от Персийския залив искат официално партньорство между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и групата, водена от Русия, за да се управлява глобалния пазар на петрол, превръщайки алианса в картел, предаде Уол Стрийт Джърнъл.

Влошените рискове за икономически растеж в Италия преминават в рецесия

Гуверньорът на Италианската национална банка - Игнацио Виско, предупреди по-рано днес, че рисковете от влошаване на  перспективата на централната банка на страната за икономическия растеж преминават в рецесия през четвъртото тримесечие, предаде Ройтерс, цитирана от Инвестор.

Паундът се срина след вчерашното гласуване в парламента

Курсът на британската лира стерлинг се понижи рязко вчера, след като британските депутати отхвърлиха в парламента предложение за предотвратяване на сценарий, в който Обединеното кралство напуска Европейския съюз без договорено споразумение, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Заплита се интригата около избора на нов председател на ЕЦБ

Някогашният германски фаворит в надпреварата за поста председател на Европейската централна банка (ЕЦБ) се готви да се завърне триумфално. Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман, който завърши 2018 г. изпреварен от други кандидати в проучванията, може да се окаже, че е напът да възвърне загубените си позиции, след като получи стимул от две места през последните дни, казва в коментар Блумбърг, цитирана от Инвестор.

Турската инфлация се ускори леко през януари

Турската инфлация остава относително стабилна, като през януари отбелязва леко ускорение до 20,35% на годишна основа, съобщава Турският статистически институт. Това е над пазарните очаквания за 20,29%, като за предходния месец стойността й бе на ниво от 20,3%. Най-голямо годишно повишение от 31% се наблюдава при хранителните стоки и безалкохолните напитки – то е и най-значителното от поне 2004 г. насам, предаде Блумбърг, цитирана от Инвестор.

Влиза в сила споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония

От днес влиза в сила споразумение за свободна търговия между ЕС и Япония, което създава най-голямата в света зона за свободна търговия, която покрива около една трета от световната икономика, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Брутният външен дълг на България нараства с 1,8 на сто спрямо ноември

Брутният външен дълг на България (частен и държавен) в края на ноември нараства с 1,8% (601,8 млн. евро) на годишна база като част от брутния вътрешен продукт (БВП). Към 30 ноември той възлиза на 33,797 млрд. евро и представлява 61,2% от БВП на страната, показват предварителните данни на Българска народна банка, цитирани от Инвестор.