Какъв трябва да е делът на криптото в портфейла?

Какво количество дигитални валути трябва да съдържат портфейлите на инвеститорите? Зависи от много променливи, включително индивидуалния риск толеранс и запознатостта с криптовалутите, пише Чарлз Боверд за Форбс.

Инвеститорите могат да отделят малка или голяма част от портфейлите си за тези активи, като във втория случай имат възможност за по-голяма печалба, но и риск от по-сериозна загуба.

Трябва да се има предвид, че инвестирането в криптовалути е много спекулативно, а пазарът е до голяма степен нерегулиран. Всеки, който предприеме такава инвестиция, трябва да е готов да загуби всичко вложено.

Скорошно проучване показа, че възрастовата група 18-35 години е най-запозната с биткоин и е най-вероятно да инвестира в тази дигитална валута. Допускането е, че хората с дълъг инвестиционен хоризонт имат и по-висок толеранс за риск.

Преди човек дори да си помисли за инвестиране в криптовалути, той трябва да отчете няколко основни принципа. На първо място, „не влагайте повече в криптото, отколкото можете да си позволите да загубите”, подчертава Джейкъб Елиософ, фонд мениджър на криптовалути.

 „Това все още е много рисковано. Ако не сте в състояние да погледнете шеговито, ако стойността на инвестицията ви падне до нула, по-добре не я правете.”

Аргументът на Елиософ е правилен, тъй като някои инвеститори, които вложиха значителни дялове от спестяванията си в дигитални валути по време на пазарния балон, се опариха при спукването му.
Някои ентусиасти дори използваха студентски заеми, за да инвестират в криптовалути. Тези крайни примери обаче не трябва да отказват инвеститорите от възможността да се възползват от иновативните активи.

„Ако не инвестирате в крипто активи, значи сте глупак”, казва Тим Енекинг, управляващ директор в Digital Capital Management. 

„Криптоактивите са отличен инструмент за портфолио мениджмънт заради асиметричните си рискове”, посочва Мати Грийнспан, старши анализатор в трейдърската платформа eToro.

С други думи, ако вложите малка част от портфейла си в дигитални валути, може да загубите, но и може да постигнете астрономическа възвръщаемост.

 

„Всеки трябва да инвестира 1-2% от портфейла си в криптоактиви”, съветва Енекинг, добавяйки, че по-запалените може да отделят 5-10%. „По-висок дял обаче могат да си позволят само истинските експерти.”

 „Дял от 3-5% от портфейла е подходящ за млади професионалисти (18-35 г.)”, коментира Дейвид Мартин, главен инвестиционен директор в компанията за управление на активи Blockforce Capital.

Лайвнюз