Вносът на Китай от САЩ се срива с почти една трета

Външната търговия на Китай страда от търговския конфликт със САЩ. Китайският внос от САЩ отбеляза рязък спад. Вносът на азиатската държава от САЩ се е свил с 31,4% на годишна база, а износът за САЩ – със 7,8%, предаде Блумбърг, цитирана от Инвестор. 

Излишъкът от 29,9 млрд. долара в търговията със САЩ е най-големият през тази година, тъй като продължаващата търговска война и забавянето на световната икономика се отразяват негативно на търговията. 

Със забавянето на растежа на световната икономика и американските мита върху китайски стоки доставките за най-големия експортен пазар на Китай са слаби през последните месеци.

Износът на втората най-голяма икономика в света отчита спад с 1,3% през юни спрямо същия месец на предходната година, докато вносът намалява със 7,3%, оставяйки търговският излишък на Китай на ниво от 50,98 млрд. долара. Консенсусната прогноза на анализаторите беше за понижение на вноса с 4,5%, а на износа с 2%.

През тази седмица основните преговарящи от страна на САЩ и Китай разговаряха по телефона за първи път, откакто американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин се договориха в края на миналия месец за ново примирие в търговската война.

Китай ще продължи да намалява митата за внос и да подобрява политиката за отстъпки при износ, за да стабилизира търговията, стана ясно от среща на Държавния съвет на страната, председателстван от премиера Ли Къцян.

„Данните потвърждават нашето виждане, че високите мита имат отрицателно въздействие върху националната икономика“, коментира Тао Уан, главен икономист за Китай в UBA AG. Според него износът ще продължи да бъде слаб през останалата част от годината, но вероятно няма да се представя толкова зле, колкото през юни.

Лайвнюз