Паундът поскъпна след новината за сделка с ЕС

Паундът поскъпва с най-бърз темп от 1985 г. насам, а световните акции скочиха, след като Великобритания и Европейският съюз (ЕС) обявиха, че са постигнали сделка за брекзит, писа Инвестор.

Стерлингът докосна петмесечен връх, след като председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер обяви, че Лондон и Брюксел са постигнали споразумение.

През последните дни се наблюдаваше ръст на оптимизма сред инвеститорите по отношение на споразумението. Бяха регистрирани доказателствата за значителна промяна в тона на преговорите, въпреки че Демократическата партия на Северна Ирландия продължава да се противопоставя на плана.

Споразумението между ЕС и Великобритания проправя пътя за прекратяване на политическата драма, която владееше пазарите на Великобритания през последните три години. Споразумението все пак ще трябва да премине през гласуване в Парламента на Острова. Това именно беше препъникамъкът за предшественика на премиера Борис Джонсън - Тереза ​​Мей, чиято сделка бе отхвърлена три пъти. Това беше причината Мей да подаде оставка.

„Голяма победа за Борис - ако той успее да го прокара в Парламента, ще видим вълна от„ рискови “сделки, навлизащи на пазарите във Великобритания“, казва Артур Балушински, ръководител на научните изследвания в Henderson Rowe. „Въпреки това, нека изчакаме и да видим всички подробности и тогава нека пазарите да решат колко е вероятно парламентът на Великобритания да приеме сделката. Засега очаквайте известна положителна динамика в класовете активи, деноминирани в британски лири, и на вътрешния пазар", допълва той.

Лайвнюз