ЕК предупреждава пет страни от ЕС за бюджетите им за 2020

Европейската комисия (ЕК) предупреждава пет страни от Европейския съюз (ЕС), сред които са Италия и Франция, че техните проектобюджети за 2020 г. рискуват да нарушат фискалните правила на еврозоната, предаде Блумбърг, цитирана от Инвестор.

Изпълнителната власт на ЕС е изпратила писма до Рим и Париж, както и до правителствата в Испания, Португалия и Белгия, с искане за допълнителни разяснения относно проектобюджетите им, които бяха внесени в Брюксел по-рано през октомври.

В писмото до министъра на финансите на Франция Бруно льо Мер се казва, че страната не изпълнява препоръките на ЕС за подобряване на разчета на средствата и за ограничаване увеличенията на разходите. Френският президент Еманюел Макрон увеличи разходите и намали данъците в отговор на протестите на "жълтите жилетки", които разтърсиха страната в началото на годината.

„Изглежда, че тези елементи не отговарят на задълженията за бюджетна политика“, казва се в писмото. „Това представлява риск от значително отклонение от необходимите бюджетни действия“, допълват от ЕК в становището си.

Комисията трябва да проучи бюджетите на всички 19 държави членки на еврозоната през ноември и да издаде становище дали те спазват правилата на ЕС.

Писмата представляват стандартна стъпка в дългия процес на преразглеждане на националните бюджети. Това не означава, обаче, че ако една държава не спази препоръките на ЕК, проектобюджетът й ще бъде отхвърлен. Миналата година комисията писа до шест държави с искане за допълнителни разяснения и в крайна сметка единствената държава, която беше помолена да представи нов проектобюджет, беше Италия. Това предизвика продължително противопоставяне между Брюксел и популистката коалиция в Рим.

Лайвнюз