Хуауей ще раздава бонуси, за да се справи с кризата

Китайският телекомуникационен гигант Huawei Technologies заяви, че ще даде 2 млрд. юана (286 млн. долара) в брой под формата на възнаграждения за служителите си, които ѝ помагат да се справи с поставянето на компанията в черния търговски списък на Съединените щати, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Най-големият доставчик на телекомуникационно оборудване в света се опитва да намери алтернативи на американския хардуер, след като през май САЩ му забраниха да прави бизнес с американски фирми, което попречи на снабдяването му с ключови компоненти.

Средствата са начин за признание за работата на служителите, докато компанията е под натиск от страна на Съединените щати, посочва отделът за човешки ресурси на Huawei. Освен това ще бъдат удвоени заплатите за този месец на всички 190 хил. служители, обясни говорител на компанията.

Повечето средства ще бъдат насочени към екипите, занимаващи се с развойна дейност, както и тези, които са заети с промените във веригата на доставки, така че тя да стане по-малко зависима от САЩ, обясни говорителят.

Подробностите за плана на Huawei бяха описани първо от South China Morning Post.

САЩ вярват, че компанията носи риск за националната им сигурност, тъй като нейното телекомуникационно оборудване евентуално може да се ползва за шпионаж от страна на Пекин. Huawei продължава да отрича тези обвинения.

Компанията е вторият по големина производител на смартфони в света и записа 27% ръст на приходите от този бизнес през третото тримесечие.

Лайвнюз