Производителността в САЩ най-висока от 2014 насам

Производителността в САЩ е нараснала с най-бързия си темп от над четири години през първото тримесечие. Докладът на министерството на труда беше публикуван след данните от тази седмица, които показаха умерен ръст на заплатите през първите три месеца на годината, а ключов индекс на инфлацията отбеляза най-слабото си годишно повишение от 14 месеца през март, предаде Ройтерс цитирана от БТА.

Производителността извън земеделския сектор, която измерва почасовата производителност на служител, е нараснала с 3,6% на годишна основа през последното тримесечие. Това е най-бързият темп от третото тримесечие на 2014 г. Данните за четвъртото тримесечие бяха ревизирани към понижение до 1,3% спрямо обявения преди това ръст от 1,9%.

Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха повишаване на производителността през първото тримесечие с 2,2%. Ускоряването се дължи на ръста на брутния вътрешен продукт през периода януари-март. Икономиката е нараснала с 3,2% през първите три месеца на годината след скока от 2,2% през четвъртото тримесечие.

Разходите за труд са намалели през първото тримесечие с 0,9 на сто на годишна основа, което показва, че стеснените пазари на труда не създават нежелан натиск върху заплатите и инфлацията.

Ако това движение продължи, то положителен растеж на производителността ще бъде добра новина за президента Доналд Тръмп и за целта му да постигне устойчив икономически растеж над 3 процента.

Производителността е ключов фактор, определящ потенциала за растеж на икономиката, отбелязва АП.

Лайвнюз