Заплахата на Тръмп за още китайски мита потопи цената на петрола

Цената на петрола отбеляза значително понижение в понеделник, след като американският президент Доналд Тръмп заяви в неделя, че възнамерява от този петък да увеличи драстично митата върху китайски стоки за 200 млрд. долара, съобщава Ройтерс цитирана от Инвестор.

Международният бенчмарк Брент падна под прага от 70 долара за барел рано сутринта, отписвайки 2,33% (1,65 долара) от стойността си до 69,20 долара за барел.

От своя страна американският сорт West Texas Intermediate (WTI) поевтиня тази сутрин с 2,42% (1,5 долара) до цена от 60,44 долара за барел.

Тръмп заяви в неделя, че този петък в сила влиза новото увеличение на митата върху китайски вносни стоки на стойност 200 млрд. долара. От края на седмицата налозите ще са в размер на 25%, а не както досега – 10%.

В допълнение президентът заплаши да наложи мита от 25% върху допълнителни китайски стоки за 325 млрд. долара „скоро“.

Според него основна причина за решението му е твърде „бавното“ протичане на диалога заради опити на Китай да предоговорят условията по споразумението.

В същото време решението на държавния глава предизвика появата на спекулации, че властите в Пекин може да отменят търговските преговори. Въпреки това по-късно китайското издание South China Morning Post съобщи, че вицепремиерът Лу Хъ все пак ще пътува до САЩ тази седмица, въпреки че визитата му ще бъде по-кратка.

На този фон се увеличава и информацията за допълнително увеличаване на производството на суров петрол в САЩ. Добивът вече отбеляза скок от над 2 млн. барела на ден от началото на 2018 г. насам, достигайки рекордните 12,3 млн. барела на ден. Това направи Вашингтон най-големият производител на „черно злато“, изпреварвайки Русия и Саудитска Арабия.

Броят на платформи за добив на газ в САЩ е намалял с 3 до 183 през седмицата до 3 май, докато тези за добив на петрол нараства с 2 до 807, показват данни на Baker Hughes от петък.

Лайвнюз