Колко ,,временно'' е забавянето на инфлацията в САЩ

Предпочитаната от Федералния резерв мярка за инфлацията – личните потребителски разходи (без храната и енергията) се отдалечи още от целта от 2% на централната банка, отчитайки годишен ръст от 1,6% през март, пише Инвестор.

Председателят Джером Пауъл обаче омаловажи скорошния спад в същинската инфлация по време на пресконференцията си след срещата на Фед миналата седмица, като го характеризира като „временен”.

Съгласни сме с Пауъл, че спадът в инфлацията от началото на годината е преувеличен спрямо основния тренд, пише в свой бюлетин американската банка Wells Fargo.

През януари разходите за управление на активи и инвестиционни консултации спаднаха с 4,6%, което отне една десета процентен пункт от ръста на инфлацията. Тези разходи са пряко свързани, макар и със забавяне, с измененията на борсата, която сега е на нов връх.

Освен това бе въведена нова методология за събиране на данни за цените от универсалните магазини, която допринесе за най-големия в историята едномесечен спад в цените на облеклото.

Алтернативните измерители на инфлацията сочат, че трендът е по-силен. Пауъл цитира мярка на поделението на Фед в Далас, която оценява темпа на 2% годишно. Тази мярка е нещо като медианна стойност, изключвайки артикулите с най-големи промени в цените.

Поделението на Фед в Атланта пък измерва инфлацията, като включва артикулите, които не променят цената си често, по този начин изключвайки скорошния статистически „шум”. Тази мярка е стабилна през последните месеци.

Устойчивостта на алтернативните мерки за инфлацията сочи, че забавянето в темпа на ръст на същинските лични потребителски разходи надценява скорошния спад в инфлацията. Въпреи всичко инфлацията остава под целевия праг на Фед.

Макар че е вероятно личните потребителски разходи да вдигнат темпа си на ръст, не очакваме той да достигне 2% годишно през тази година, изтъкват от Wells Fargo.

Въпреки затягащия се трудов пазар, ръстът на производителността задържа инфлацията потисната, докато исторически ниските инфлационни очаквания вещаят скромни повишения в цените.

Лайвнюз