ВМРО предлагат засегнатите фирми да не плащат данъци и такси

Искрен Веселинов и група депутати са внесли предложение, с което министрите, областните управители и общинските съвети да могат да освободят засегнати фирми и физически лица от плащането на наеми, местни данъци и такси до изтичане на извънредното положение, съобщиха от ВМРО.

Неделята ще бъде дъждовна

Днес ще вали дъжд. Ще бъде ветровито, с умерен и силен североизточен вятър. По-значителни валежи се очакват в Южна България. Температурите ще достигнат 10-15 градуса, в София ще бъде около 9, предаде НИМХ.

ВМРО искат по-кратко увеличение на извънредното положение

Няма логика да се удължи срока на извънредното положение с цял месец. Предлагаме да се удължи, но с две седмици. Това каза депутатът и зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов при гостуването си в БНТ.

Медици искат да се преразгледа забраната за женски консултации

Трябва да бъде регламентиран един минимум от посещения при акушер-гинеколог. И също така трябва да бъде регламентирана възможността за дистанционно проследяване. Това каза доц. Виолета Димитрова от "Майчин дом" за БНТ.

Трифонов към Борисов: Защо ми се караш?!?

Бойко Борисов, ще ти говоря на "ти", защото от тия брифинги имам чувството, че живеем заедно. И така предполагам е с всеки българин. Така че – второ лице, единствено число! Гледах разбира се брифинга на обяд. А бе, ти защо се караш? Това попита във фейсбук Слави Трифонов премиерът.

Драстично скача броят на безработните

Новорегистрираните в бюрата по труда в последния работен ден от седмицата за страната са били 7 138. Почти 5 000 от тях са посочили, че тяхната регистрация е свързана косвено или пряко с кризата покрай епидемията от коронавирус. Това каза Кремена Калчева от Агенцията по заетостта при гостуването си в Нова.

Рязко са се увеличили сигналите към Агенцията по труда

С почти 50% са се увеличили сигналите в Главната инспекция по труда от началото на извънредното положение. Броят им близо 600, оповести БНТ.

Около 1/3 касаят заплащането на труда. Има и сигнали за прекратени трудови правоотношения. Оплакванията на хората са, че са били притискани да излизат в неплатен отпуск или да напускат по взаимно съгласие. Тези сигнали ще бъдат предадени на прокуратурата.

От Инспекцията по труда напомнят, че началникът няма право да ни пусне в неплатен отпуск без наше съгласие. Съветват и да не подписваме молба за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие със задна дата или заявление за неплатен отпуск, ако не сме съгласни.

Лайвнюз