До края на юли решават за субсидиите

До края на юли ще бъде решено с колко точно да се намалят субсидиите за партиите. Това стана ясно след Коалиционния съвет днес, предаде БНТ. 

ГЕРБ продължават да настояват партийната субсидия да е 1 лв. на реален глас. 

От доста време не се беше събирал Коалиционния съвет на лидерите на партиите, които подкрепят управляващото мнозинство. Преди неговото начало лидерът на НФСБ Валери Симеонов спомена, че би могло да се стигне до трусове в коалицията, ако не се се постигне споразумение по въпроса за намаляването на партийните субсидии. 

По всичко изглежда обаче, че обща позиция има - на този етап тя е отлагане на решението на въпроса. Извиненията от страна на ГЕРБ са, че въпросът не е бил представен на допълнително обсъждане, спомена премиерът Борисов след финала на разговора.

По този въпрос започват консултации в НС, като Законът за бюджета и Законът политическите партии ще бъдат гледани заедно. Това беше обяснено с факта, че Законът за бюджета, който беше променен само на първо четене, третира въпроса с финансирането на политическите партии, но само до края на 2019 година. Обещано беше поправките в двата закона да минат пред НС преди лятната почивка на депутатите.

Няма промяна в позицията на ГЕРБ. Тя остава 1 лв на глас каза премиерът Борисов.

След днешната среща стана ясно, че скоро предстои ново събиране на Коалиционния съвет, анонсирано от Десислав Чуколов от "Атака".

Премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че ГЕРБ няма да допуснат никакъв компромис с неприкосновеността на данъчните ставки. Подобен текст има записан в Коалиционното споразумение, от което следва, че предложенията за корекции в Закона за данък добавена стойност няма как да минат.

Борисов отказа какъвто и да е коментар за предстоящата сделка за ЧЕЗ, като каза, че няма да се меси в работата на независими регулатори. 

Лайвнюз