Горанов: Имаме целенасочена атака срещу данните в НАП!

Откраднатата информация е препратена чрез руски домейни и представлява около 3% от базата данни на НАП. Информацията, която е изтекла е недостатъчна, за да може да се направи извод за финансовото състояние на дадено физическо лице. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов след извънредно заседание на Съвета по сигурност към МС, предаде БТА.

,,Тепърва се установява дали им вътрешна уязвимост и вмешателство в НАП", каза още той. 

"Ще се свържем с европейските съвети по сигурност. Трябва да се търси баланс между това да се запазят административните услуги и киберсигурността. Няма държава, система или фирма, която да не е уязвима", разкри министърът на финансите.

"От вчера най-добрият наличен капацитет в държавата работи върху системите на НАП. Анализите продължават. Държавните системи винаги ще бъдат уязвими, това е тъжният факт", коментира Горанов.

"Виновни и наказани винаги могат да се потърсят. Ако се установи вмешателство ще има наказания", допълни министърът.

"Информацията, която е изтекла по същество - съществува. Изтеклите данни са тези, предадени от декларациите в НАП. Освен, че е засегната лична информация, не виждам причина за притеснение от страна на гражданите. Имаме целенасочена атака срещу данните в НАП. Откраднатата информация е на парчета", завърши Владислав Горанов.

Вчера стана ясно, че бази данни с милиони записи от сървърите на НАП бяха разпространени от хакери. Тази сутрин вътрешният министър Младен Маринов потвърди, че става въпрос за хакерска атака.

Лайвнюз