Румен Радев: Има необходимост от масов спорт от ранна възраст

Днес ще говорим не просто за спорт, днес ще говорим за бъдещето на България, бъдеще в един все по-динамичен и несигурен свят, каза Румен Радев при откриването в Националната спортна академия "Васил Левски" .

Свят, в който бъдещето принадлежи не просто на онези, които развиват информационно превъзходство, иновации и високи технологии, но най-вече на онези далновидни и активни нации, които подготвят своите граждани за това бъдеще, което всъщност е едно все по-задъхано състезание, добави Румен Радев.

Президентът допълни, че спортът ги подготвя да бъдат физически здрави, силни и издръжливи, с висока психическа устойчивост, за да посрещат високите натоварвания и все по-растящия стрес.

"А също така да изграждат в себе си воля, характер, устойчивост, самоконтрол и дисциплина, да изграждат чувството за колективен дух и способността да се обединяват около националнозначими цели", отбеляза Радев.

Да, в момента има много проблеми, имаме много противоречия, има трудно всекидневие, но всички тези проблеми са преходни, ще изчезнат, ще отшумят, но тук сме днес, за да градим бъдещето, а то е нашето младо поколение.

От нас зависи в огромна степен, от развитието на масовия спорт, на патриотичното възпитание, което върви винаги ръка за ръка със спорта, дали България ще бъде конкурентоспособна нация, дали имаме бъдеще. Като почнем от демографията, през образованието, през развитието на наука и високи технологии в страната. Това без масов спорт от най-ранна детска възраст няма как да стане", изтъкна президентът.

Кръглата маса се организира от обществения съвет "Физическо възпитание и спорт" към президента и е под егидата на държавния глава.

Лайвнюз