СЕМ освободи предсрочно шефа на БНР Светослав Костов

Единодушно - с 5 гласа "за" Съветът за електронни медии гласува предсрочното прекратяване на мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов, предаде БНТ.

За временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНР беше избран Антон Митов - директор на Архива.

Много пъти в тази зала се чуваха думите отговорност и доверие. Аз имам отговорност да гласувам за директор. Дадох своя глас за един човек. 3 месеца по-късно, аз трябва да поема своята отговорност - считам, че този човек не се справи със своята отговорност, каза председателят на СЕМ София Владимирова.

И до момента СЕМ не разполага с отговорите на въпроса какво се случи на 13 септември. Какво е направил административният ръководител на БНР.

Спирането за 5 часа е безпрецедентно действие. Не бих могла да си позволя да чакам системност на тези нарушения. След като никой не може да даде отговор защо спря "Хоризонт" за 5 часа, не мога да чакам това да се повтори. И тук идва въпросът за доверието.

Доверието в БНР не следва да бъде загубено и СЕМ трябва да поеме своята отговорност, за да спаси доверието в обществените медии. А то е много важно, завърши Владимирова.

До тук се стигна след безпрецедентното спиране на програма "Хоризонт" за близо 5 часа на 13 септември.

От регулатора дадоха на Костов едноседмичен срок да подаде оставка, но той отказа.

Лайвнюз