Бойко Борисов: Военни действия не мога да подкрепя!

Имаме много ясно становище, важно за Балканите, относно Северна Македония и Албания - да им бъде дадена перспектива за влизане в ЕС. Това ще бъде тежък удар за народите в тези региони. Връщането на еврокомисари изнерви много ЕС. Това каза министър-председателят Бойко Борисов.

На въпрос дали нахлуването на Турция в Сирия ще помогне на страната ни да привлече германския автомобилен гигант „Фолксваген“, Бойко Борисов заяви: „Фолксваген е частна компания и не можем да им влияем. Контрапродуктивно е да се оказва натиск. Всичко, което зависи от нас, сме дали, сега трябва да решат“, стана ясно от думите му.

Той отново потвърди позицията си, че е срещу всякакви военни действия в Сирия.

Най-гадното нещо е войната. Трябва да се вземе решение и тази война да престане. България е държава-донор на Сирия, която плаща, но сме застрашени от миграционен натиск от Турция, предупреди министър-председателят.

Борисов видимо изгуби търпение на въпрос за продажбата на оръжие на Турция.

Ако спрем износа си на оръжия за Турция, трябва да спрем на всички останали, т.е да спрем военната промишленост. Това е цяла индустрия, а вие искате да я спрем. Добре, ще я спрем. После, като излязат работниците на протест, ще ви питам какво ще правим, каза разгневен премиерът.

Военни действия аз не мога да подкрепя, каза още той. За всичко друго сме ги подкрепяли, но за войната - не!

Лайвнюз