Ново двайсе: ,,Дунарит'' съди Иванчева

Военният завод „Дунарит“, който от няколко години се контролира от оръжейния бос Емилиян Гебрев, съдел бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева за 100 000 лв. Това обяви тя след заседание по делото ѝ за взет подкуп, което се гледа в Апелативния спецсъд.

Според Иванчева причина за иска били изтеклите в публичното пространство нейни чатове с друг известен крими герой Венцислав Ангелов – Чикагото. От тях става ясно, че в началото на септември Иванчева и Чикагото са готвели сценарий за сваляне на правителството чрез организиране на масови платени протести срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.

Сигнал в прокуратурата тогава подаде русенеца Йордан Бонев, според който „Дунарит“ се използва за касичка от Цветан Василев, с която се разплаща за охолния си начин на живот в Белград, за медийните си балони, за отчисления към руския си покровител Константин Малофеев, а и за да буни протести, пише Монитор.

Пак в сигнала се посочва, че за аферата са били осигурени 400 000 лв., които са платени за протести на 10 и 12 септември на организации като „Правосъдие за всеки“ и „Боец“.

Бонев придружил сигнала си със скрийншотове на чат, както и аудио и видео записи между осъдената за подкуп от 75 000 евро бивша кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и баща му Венцислав Ангелов – Чикагото. Самият Бонев признава, че първоначално е бил част от разговора, но се е разочаровал. Още тогава Иванчева обяви чатовете за фалшиви, но така и не даде доказателства в своя защита.

Лайвнюз