Младен Маринов: Работата на МВР е да не се допуска ескалация

Обстановката в началото на 2019 година е спокойна. Коледно-Новогодишните празници също преминаха без сериозни нарушения на обществения ред и проблеми. В момента основната ни задача е да приложим новите разпоредби от Закона за МВР. Това каза по време на заседанието на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред вътрешният министър Младен Маринов, предаде БТА.

Въпросите към него от депутатите бяха насочени главно към инцидента с пребития военен в село Войводиново. "Още от началото на конфликта в село Войводиново са предприети необходимите мерки по издирването и задържането на извършителите на престъплението. Предприети бяха всички необходими мерки, за да опазим обществения ред в селото по време на протестите и бутането на незаконните постройки.

През цялото време следяхме обстановката в цялата страна, за да не допуснем напрежение и в друго населено място. Продължаваме да наблюдаваме ситуацията и да реагираме на всички сигнали за евентуално ескалиране на напрежението. При бутането на незаконните постройки нашите действия бяха насочени към подпомагане на местната власт и бяха напълно в рамките на закона"

Министърът коментира и случая, при който криминално проявен нападна на пътя с брадва курсанти от НВУ. "Инцидентът е чисто битов и никой не може да го предвиди. Факт е, че реагирахме бързо и извършителят на атаката бе задържан незабавно. Това е и като превантивна мярка за бъдещи извършители на подобни престъпления", отговори Младен Маринов.

Той увери народните представители, че по случаите с убийствата на бизнесмена Петър Христов и данъчния Иво Стаменов, както и избягалия затворник от Софийския затвор Радослав Колев, се работи и има напредък. За финал председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов пожела на ръководството на МВР по-малко приказки и повече практически действия.

"Работата на МВР е да не допуска ескалация на напрежението. Смятам, че се справяме с тази си задача. С встъпването в длъжност на главния секретар на МВР съм убеден, че нещата ще се подобрят още повече, защото той ще координира действията на всички нива в полицията", разкри Маринов.

Лайвнюз