НЗОК намали парите за лечение на пациенти с инсулт

Намаляват парите, отпускани от НЗОК за съвременно лечение на пациенти с инсулт. За това сигнализират от гилдията на невролозите. Лекарите обясняват, че промяната не е съгласувана с тях, предаде БТВ.

Смъртността от инсулт у нас е четири пъти по-висока от средната за Европейския съюз. Само допреди месец 3000 лева е била сумата, която НЗОК отпуска за лечението на пациент с инсулт с най-модерното лечение в цял свят, което предпазва от смърт и инвалидизация.

През 2019 обаче, според националния рамков договор, тази сума намалява със 700 лева.

През последните две години само в болница „Света Анна” лечението със съвременния метод тромболиза е приложено на близо 500 души. От Нова година НЗОК намалява с повече от 23% отпусканата сума. Само цената на лекарството заедно с нужните скенери за един пациент обаче надхвърля 2000 лева.

Заради наложените ограничения специализираните центрове ще работят на загуба. Проблем ще има и за пациентите - тромболизата е златен стандарт, който намалява инвалидизацията поне два пъти. Спада и смъртността от инсулта, който само у нас засяга над 30 000 души годишно.

На въпрос защо се е наложил подобен спад без консултация със специалистите, от НЗОК обясниха, че клиничната пътека е увеличена на 3300 лева. Увеличението обаче е валидно само за много малък процент от случаите, става ясно от документа. Според лекарите такова увеличение на практика е неприложимо.

Междувременно невролози сигнализират за още един проблем - малкия брой на лечебни заведения за последващо лечение на инсулт.

Лайвнюз