Тръгнаха първите камиони с бюлетини

Днес са тръгнали първите камиони с бюлетини за 5 области - Варна, Бургас, Шумен, Търговище и Русе. Това заяви говорителят на ЦИК Александър Андреевпо време на брифинг, като  маркира работата на ЦИК от края на миналата седмицата до този момент.

Стана ясно, че ЦИК са взели принципно решение по отношение на заличаването на кандидатите, които са се отказали от надпреварата.

Второто решение на ЦИК е за сгъването на бюлетините на тези избори. Това сгъване е примерно и избирателят може по всякакъв друг начин да сгъне бюлетината, но условието е да бъдат видими частите, които са предназначени да бъдат видими за секционната  комисия.

Александър Андреев показа как става сгъването. То е същото както и в предходните избори.
Има общини, където бюлетината е доспа по-дълга. Бюлетините са направени от плътна хартия и  в тази връзка от ЦИК  препоръчват избирателите добре да я сгънат, за да се избегне това тя да се отвори.

9 сдружения са се регистрирали за извършване на наблюдение на изборите в страната. По отношения на международните наблюдатели са се регистрирали само 2 сдружения. 55 сигнала и 153 жалби са постъли до момента в ЦИК, каза Андреев.

Лайвнюз