Катаджии дебнат на 86 места тази седмица в София

Служителите на "Пътна полиция" в София излизат на масови акции срещу нарушители зад волана, които ще са буквално през половин час, съобщиха от МВР, предаде България Он Ер.

Катаджиите ще проверяват за валидна застраховка "Гражданска отговорност", за неплатени актове, превишена скорост и дори и за неправилно паркиране.

Първата част стартира на бул. "Христофор Колумб" в 9 часа в понеделник. След това екипът ще се премести на бул. "Цветан Лазаров", където ще се спират водачи на две места. Едното ще е на пешеходната пътека пред бл. 206.

Следват проверки на изхода на магистрала "Тракия", бул. "Брюксел", "Искърско шосе", на Околовръстното от разклона за село Мрамор до ул. "Филиповско шосе".

Операциите са планирани така, че да обхванат цяла София за пет дни, а в проверките ще се включат всички екипи от "Пътна полиция", които са разпределени така, че да проверяват денонощно на 86 места.

През тъмната част полицаите ще наблягат и на тестовете за алкохол и наркотици. Екипът, който излиза на лов за купонджии, ще застане първо на бул. "Александър Малинов" в "Младост" в 20 часа в понеделник. След това ще се премести на бул. "Ал. Ляпчев", на ул. "Гео Милев", бул. "Черни връх" и ще приключи в Студенски град на бул. "8-и декември" и бул. "Г. М. Димитров".

Проверките са направени така, че в пиковите часове да обхващат районите с много пешеходни пътеки, рисковите отсечки, трасетата, по които се правят гонки, както и около заведенията, където често се залавят пияни и дрогирани шофьори.

Последната масирана акция на МВР се проведе в петък срещу събота и беше под кодовото наименование "Лукс". В рамките й полицаи провериха частните кортежи и скъпите коли. В спецоперацията участваха екипи на криминалната, охранителната и пътната полиция. Проверките започнаха с огледи на колите и документите.

Причината е, че често шофьорът и пътниците носят оръжие или дрога. Искаха се справки за криминални регистрации - не само на шофьора, но и на пътниците. Така много водачи се сдобиха с глоби от счупен фар до повредени документи.

"Целта на тези проверки е да се дисциплинират водачите. Да не се създава едно впечатление, че всеки може да прави каквото си иска и да се държи както си иска", посочи директорът на СДВР Ивайло Иванов.

От началото на миналата година столичната полиция е проверила над 39 хил. коли и 64 хил. души. Над 1 милион акта са написани за 2017 г.

Лайвнюз