Бургазлии се оплакват от задушлив въздух

Няма замърсяване на въздуха в Бургас. Това е официалното становище на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас /РИОСВ/. То бе предизвикано от многобройни сигнали на "зеления телефон", постъпили през последното денонощие, предаде БТА.

Хората се оплаквали от задушлива миризма на ароматни въглеводороди в комплексите "Славейков", "Изгрев", "Лазур", "Братя Миладинови" и квартал "Ветрен".

Експертите от РИОСВ-Бургас са извършили проверка на всички автоматични измервателни станции за контрол качеството на въздуха. Според данните, няма регистрирани превишения на праговите стойности на нормите на контролираните замърсители в атмосферния въздух.

В ежедневния рапорт на оператора "Лукойл Нефтохим Бургас"АД до РИОСВ-Бургас е докладвано, че дружеството не е в експлоатация от 1 март тази година, поради капитален ремонт. Започнати са извънредни проверки на единната противоаварийна служба, при което не са констатирани миризми. Забранени са всички дренирания на апарати и оборудване към въздушна и водна среда. Прекратени са всички технологични дейности с потенциален риск от емисии на въглеводороди.

РИОСВ - Бургас ще продължи да информира за състоянието и качеството на атмосферния въздух, обещаха оттам.

Лайвнюз