Граждани излязоха на протест в Добрич с карта на ВиК-авариите

Граждани излязоха на протест против поскъпването на водата в Добрич с карта на изкопи, направени от "ВиК", предаде БТА.

Картата регистрира повече от 80 дупки, оставени по 56 улици след аварии по водопроводната мрежа, заяви Йордан Йорданов от Гражданската инициативна група. По думите му за нарушените настилки са сигнализирали граждани от всички жилищни комплекси,а идеята за картата се породила след спукване на гума на личен автомобил, която бе изложена на протеста пред областната управа.

"Добрич е в беда! Искаме вода", "Не на общите водомери", "Стига аварии, искаме вода", "Уважавайте хората" са част от лозунгите, с които гражданите протестираха. "Искаме Комисията за енергийно и водно регулиране да насрочи изнесено заседание в Добрич, в което да участват и гражданите при обсъждане на цената на водата и бизнесплана на "ВиК"", заяви от името на Гражданската инициативна група Виолета Якова.

Според протестиращите не е вярно, че кубик вода ще поскъпне с 4 стотинки, както вече обяви управителят на водното дружество. Цената ще нарасне с 11 на сто, от 2.96 лева до 3.28 лева за кубик, посочиха от инициативната група.
Гражданите преминаха в шествие през центъра на града, а близо до изхода за Варна се хванаха на протестно хоро.

Лайфнюз