Без коли в центъра на София при мръсен въздух

Окончателните мерки срещу мръсния въздух са готови. Ще паркираме по булеварди, без зони за платен престой в София. На последното си заседание Комисията по околната среда в Столична община прие дълго обсъжданите краткосрочни мерки за справяне с мръсния въздух, предаде Нова.

Общината окончателно се отказа от спорната мярка за затваряне на улици или направо на цяла София за коли с четни или нечетни номера в дните с висока концентрация на фини прахови частици, но пък внесе ново предложение – да се разрешава паркирането в дясната лента на по-големите булеварди. Това ще се прави с идеята шофьорите да оставят автомобилите там и да се прехвърлят на близкия градски транспорт.

„Идеята на тези мерки е, стъпковидно,  в зависимост от това какво замърсяване очакваме да има или констатираме, че има, да се въвеждат редица от мерки, които да допринесат за подобряването на качеството на въздуха”, каза заместник-кметът по транспорта Евгени Кусев.

Тези мерки ще се отнасят най-често за няколко дни в годината, особено през зимните месеци, когато има по-голяма концентрация на фини прахови частици във въздуха, заяви заместник-кметът. Идеята е колите да не навлизат в центъра на града и гражданите да използват обществения транспорт като основно средство за придвижване.

„Няма как да се спрат всички коли”, добави той. „Става въпрос за контролиране на паркоместата”.

Лайвнюз